Har du någonsin varit i den vackra staden York i Storbritannien? Har du då möjligen också varit i den fantastiska katedralen York Minister? Där hade Järfälla kammarkör förmånen att få uppleva ett riktigt ljust äventyr i december 2016.
I december varje år arrangeras i York Minister en väldigt speciell festival, ”A Festival of Light”. Föreningen YASS – York Anglo-Scandinavian Society – ordnar under den här festivalen ett traditionellt svenskt Lucia-tåg i Minister of York. En av körens medlemmar är släkt med en styrelsemedlem i YASS och Järfälla Kammarkör bjöds in till att arrangera Luciatåget år 2016!
En grå torsdagskväll
En vanlig, torsdagskväll våren 2016 var det, som alltid, körövning med kammarkören. Alltid roligt att komma iväg och sjunga bort några timmar. Den här torsdagen visade sig vara speciell. Vi fick information om York, om festivalen där och frågan om vi ville delta i ett Luciatåg i katedralen. Av alla kommentarer och tillrop som hördes som svar på detta så var det två som var väldigt tydliga, ”JA, vi vill!” och ”Oj, jag som inte har haft Lucia-linne sedan skolan!”.
Det stod snabbt klart att det här var ett jätteroligt uppdrag som krävde en hel del extra arbete. Vi behövde säkerställa att kören var tillräckligt fyllig i alla stämmorna och hur skulle vi göra det? Vi behövde ordna repertoar, resa och boende och gärna något mer arrangemang runt omkring, som middag och sightseeing för kören. Kunde man kanske få en guidad tur genom katedralen?
Redan där på torsdagskvällen drogs arbetet igång.
Körens styrelse kom upp med en fantastisk idé om ”extrasångare”. Järfälla Kammarkör bjöd in sångkunniga som var intresserade av att delta i äventyret. Vi spred budskapet via körens medlemmar, via lappar, via körens hemsida och Facebook-sida och intresseanmälningar började ramla in.
Kammarkören fick också förstärkning av en kvintett av pojkar från Vaxholm. De hade deltagit i festivalen två gånger tidigare och deras deltagande var mycket välkommet.
Övning – övning
När hösten kom var det dags att börja öva inför Lucia-tåget. Vi hade redan under sommaren tagit fram övningsmaterial och musikfiler med de olika stämmorna, så att alla skulle kunna börja öva hemma. Vi hade avsatt 5 veckor för att öva lucia-tåget tillsammans – körmedlemmar och extrasångare – med Alexander, vår alltid närvarande dirigent och musikskapare. De fem veckorna behövdes! Det är underligt att inse att sånger man sjöng som tonåring sitter så hårt i muskelminnet på ett felaktigt sätt. Det är inte lätt att lära om sånger som är så ”självklara”.
Alexander fick lägga ner mycket arbete för att få oss att göra vacker musik av den skatt som alla lucia- och julsånger är, och göra det på ett sätt som passar i en enorm katedral!
Det var rätt så tydligt redan från början att ingen av körens medlemmar egentligen var idealiskt för rollen Lucia. Lucia är ju traditionellt en ung kvinna och visst har vi en del yngre deltagare i kören, men ändå kändes det som om det inte var riktigt perfekt.
Lucia blev Matilda Jarl, 15 år, dotter till Susanne i kören.
Lusselinnen och varma fötter på kalla golv
För att kunna gå ett traditionellt lucia-tåg behöver man lusselinnen, för både kvinnor, gossar och män. Det låter kanske enkelt, men det är inte självklart var man får tag på detta för vuxna och i ganska stor mängd dessutom. Vi jagade lucialinnen över hela Stockholmsområdet innan alla fått det som behövdes, i storlek och längd. När vi hade ordnat det så var det någon som nämnde att katedralen har stengolv och vi behöver gå i strumplästen genom långa kalla gångar.
Detta dilemma löstes lite olika, men en smart lösning var att lägga filtsulor i vita tubsockor, för då hade man vips en enkel men ljudlös lusse-sko som höll foten varm trots att golvet var kallt.
Resan
Så var det äntligen dags. Torsdag den 8:e december beger sig kören på sin resa till York. Vi åker lite olika tider, men vi återsamlas igen i York för att genomföra vår del i ljusfestivalen som är planerad till fredag kväll.
Vi bor på ett litet hotell, Elmbank Hotel and Logde, som visar sig vara hur mysigt som helst, nästan julkortsmysiga bilder från den lilla samlingsytan innanför receptionen.
Massor av aktiviteter
När vi befinner oss i York har körens resegrupp planerat in en mängd intressanta saker att göra. Vi äter givetvis middagar tillsammans, men på schemat står även besök på National Railway Museum, stadsvandring i York, afternoon tea, guidad tur i chokladfabrik och guidad tur i York Minister.
Under söndagen så beger sig stora delar av kören och går på julmarknaden St Nicholas Fair i centrala delarna av York.
Vi har också förmånen att, på torsdagkvällen, bli bjudna på VIP-mingel med Yorks borgmästare, som hälsar kören välkommen till York i den fantastiska medeltida salen “Bedern Hall”. Kören gillar borgmästaren, han är riktigt härlig och har en fantastisk frisyr! Under mottagningen skänker kören bland annat en Järfälla-slips till Borgmästaren och till vår stora glädje bär han den senare vid Lucia-högtiden i katedralen!
Luciatåget
Vi samlas i York Minister under eftermiddagen för vårt genrep av kvällens konsert. Katedralen är stor. Jättestor! Samlingssalen som ska användas rymmer många hundra personer. Takhöjden är fantastisk. Akustiken är också fantastisk, men kanske inte på ett lättsjunget sätt. Vi kommer att vara helt beroende av Alexanders dirigerande. Men hur ska vi se det ordentligt i mörkret ikväll?
Vi sjunger igenom sångerna, vi testar hur vi ska gå och stå och vi ser var Alexander kommer att befinna sig för dirigerandet. Han kommer att behöva springa runt under Lucia-tågets intågande, för annars kommer vi inte att ha en chans att se honom.
Timmarna lider och det närmar sig kväll och det är dags att göra detta på riktigt. Kören är lite nervös, men mest är vi nog uppspelta och glada. Matilda har provat luciakronan och hon är fantastiskt vacker i den.
Alexanders (vår dirigent) och Helens tvillingpojkar – som tomtenissar – kommer att gå först, före själva Luciatåget.
Tänk att få möjligheten att gå i ett Luciatåg i norra Europas största gotiska katedral tillsammans med så fantastiska sångkamrater!
Luciatåget var en nästan magisk upplevelse i ljud och ljus i den nedsläckta katedralen.
Programmet var trettio minuter långt, vilket var lagom med den inramning som fanns. Musiken blev fantastiskt bra under ledning av Alexander. Alla lade ner sin själ i detta och resultatet blev bland det bästa som Järfälla Kammarkör har gjort!
Fler bilder och mer information kan hittas på olika ställen på nätet:
https://yorkminster.org/home.html
http://www.ianforsythphotographer.com/blog/2016/12/documentary/sankta-lucia-2016/