Om kören

Järfälla Kammarkör är en religiöst och politiskt obunden kör, som grundades redan 1973. I år firar kören 50 år! En jubileumskonsert är planerad till hösten 2023.

Kören har konserterat både i Sverige och i utomlands. Repertoaren är mycket blandad och vi konserterar flitigt.

En omtyckt tradition med kören är trettondagskonserten Stjärnglans som genomförs 6/1 varje år i Järfälla Kyrka. Där sjunger vi ut julen och njuter av julens musikskatt en sista gång innan vardagen startar igen.

Under åren har kören arbetat med många intressanta teman. 2012 genomfördes en Valentin-konsert på temat “Kärlek och vänskap” med gästartist “Yamendozo barbershop-kvartett”. Hösten samma år var det musikal som var temat och gästartister den gången var “Arcus Key”.

2013 genomfördes en vårkonsert som gavs namnet “Klassisk vår”, där bland annat kinesiska tonsatta dikter fanns med på konsertprogrammet, som för övrigt innehöll sånger på ett antal olika språk. Hösten 2013 var det dags för körens “Jubileumskonsert”, Järfälla Kammarkör 40 år, med programinnehåll av körens gamla och nya favoriter.

Våren 2014 användes för att förbereda en körresa med konsert i Polen. Konserten “All inclusive” gavs som försmak till den resan. Hösten var temat “Så där lite lagom svensk”, där den svenska musikskatten stod för innehållet i programmet.

Våren 2015 arbetade kören återigen med tema film och musikal inför konserten “Oh, so magic!” och på hösten bjöds det in till en spöklik konsert – “Den monstertid nu kommer” med temat Halloween och en stor mängd magisk musik om spöken, häxor och andra skrämmande saker.

Våren 2016 var vårens tema “I vårsolens glans”, där några av de bästa svenska vårsångerna fanns med på programmet.

Under hösten 2016 hade kören ett fantastiskt äventyr där vi – med hjälp av en mängd extrasångare – genomförde en stor Lucia-konsert i norra Europas största gotiska katedral, Minister of York, i Storbritannien. Matilda Jarl (dotter till en av sopranerna i kören) var Lucia och fick en hel del uppmärksamhet i internationell press för detta. (http://www.ianforsythphotographer.com/blog/2016/12/documentary/sankta-lucia-2016/)

2016 var annars ett år som vi fokuserade på att arbeta med material av William Shakespeare med anledning av att det var 400 år sedan denna fantastiska skapare gick ur tiden. I februari 2017 genomfördes en Valentin-konsert “Shakespeare in love” med madrigal- och Shakespeare-tema, blandat med sånger om kärlek. Du kan hitta en stor del av materialet från den konserten på Soundcloud.

2017 inleddes med Stjärnglans på trettondagen och därefter ett framträdande på en jugoslavisk fest, tätt följd av “Shakespeare in love”. Under sommaren deltog kören i Järfällafestivalen och till hösten genomfördes en konsert med en musikalisk ordlek, “Kors och tvärs med not och vers”.

2018 arbetade kören tillsammans med Järfälla Vokalensemble. Tillsammans genomförde vi konserten “Färdkost”, med musik som handlade om resor och mat. Ett ovanligt tema, men ett mycket lyckat samarbete med rolig musik. Senare under 2018 fokuserade vi istället på klassisk musik och genomförde konserten “Jubilate – musik med klass”.

Inför 2019 bytte kören dirigent efter att ha haft samma dirigent i ungefär tio år. Ny dirigent är Marina Lundén. Marina påbörjade sitt arbete under hösten och första gemensamma konserten var vårkonserten. Innan det hade kören genomförts sin traditionella trettondagskonsert Stjärnglans, med en vikarierande dirigent.

2019 bjöd på sommarkonserten Sommarlängtan och ett deltagande på nationaldagsfirandet på Görväln. Därefter arbetade kören med klimattema för sångerna och genomförde “Jorden vi ärvde” på Jakobsbergs folkhögskola. Vi avslutade 2019 med att få sjunga alla underbara julsånger i Järfälla Kyrka, “Musik i advent”, ett samarbete med Järfälla församling.

2020 inleddes med många planer och vi startade året på vårt vanliga konsertvis, med trettondagskonserten Stjärnglans. Därefter planerade kören att ha en konsert med tema barn, en musikstund i försommarkväll och ett deltagande i att fira nationaldagen på Görväln. Tyvärr blev samtliga av dessa inställda p.g.a. pågående pandemi.

Under pågående pandemi har vår dirigent Marina haft “distansundervisning” med kören. Varje vecka har kören fått nya hemmaövningar att arbeta på, för att kunna fortsätta sångarbetet utan att riskera smitta.

Nya friska tag när pandemin är under kontroll. Konserten “Det gåtfulla folket” ligger och väntar på framförande och det gör massor av annat material också.

Hösten 2021 kan nu kören – äntligen –  komma igång med repetitioner igen!