Den monstertid nu kommer

Berättelsen om hur en halloweenkonsert blev till

– Vi vill sjunga Disney, vi vill sjunga mässor, vi vill sjunga klassiska verk, vi vill sjunga modern musik!

Viljorna i Järfälla Kammarkör är många och åsikterna likaså. Ambitionsnivån är väldigt hög hos ett antal i kören och lite mer rimlig hos andra. Men gemensamt för hela kören är att vi alla vill sjunga rolig musik för intresserade åhörare.

Namnet ”Den monstertid nu kommer” myntades av vår dirigent Alexander Klimentov Löfstrand, som i hemmets lugna vrå letade bra uppslag till konserten. Det ligger nära till hands att gissa att inspirationen kom från sommarens klassiker Den blomstertid nu kommer. Tillsammans med körens sekreterare Pernilla hittades ett publicerat körarrangemang på just Den blomstertid nu kommer, som Alexander senare laborerade lite med, ändrade tonart och slutackord och således skapade det musikaliska verket ”Den monstertid nu kommer”. Ordförande Ammi lekte med ord en kväll och skrev de tre verserna till sången, nu betydligt mer kuslig än den tidigare försommarvackra psalmen.

Ett konsert-tema hade fötts.

Men hur hittar man musik som passar på en halloweenkonsert? Jo, man slänger sig på en dator och googlar bort några kvällar. Då hittar man en massa bra musik ur ett antal bra filmer och teaterstycken. Ghostbusters, 80-talets roliga spökfilmer, har ett utmärkt tema som man kan använda. Familjen Addams är ju ett härligt tema på en sådan konsert och något ur den tv-serien kändes som ett måste. Vi tittade också på sånger ur musikaler som Fantomen på Operan och Little shop of Horrors samt ur filmer som Ronja Rövardotter och A nightmare before Christmas. Sång efter sång lades på listan över möjliga val. När listan var som längst låg runt 40 alternativ på listan. Ingen konsertpublik orkar lyssna på så mycket kuslig musik samtidigt, så nu började arbetet med att sålla. Och att hitta arrangemang för kör. Frivilliga solister eller mindre grupper för att få lite variation under konserten var också ett önskemål.

Karin i kören fastnade för en gammal Povel Ramel-sång, Balladen om enögda Elin. Men att hitta den sången på noter – och i arrangemang för kör – det var inte enkelt. Det blev till slut så att sången fick skrivas ner från inspelningen av Birgitta Anderssons fantastiska nummer i revyn “De sista entusiasterna”. Och när sången var nedskriven så behövde ett körarrangemang skrivas. Det är sånt som roar vår ordförande, och någon sommarvecka senare (semestertider är bra musiktider) fanns ett enkelt arrangemang på denna fantastiska ballad. Sånggruppen Tanterna (ett antal damer ur kören) började öva, både sång, piano och framförande.

Tanterna sjunger balladen om enögda Elin
Sånggruppen Tanterna, 2015

Kammarkörens höst var väldigt intensiv, med massor av roliga – och kusliga – sånger att sjunga. Det var intensivt övande av This is halloween och The Dentist, tillsammans med Vargsången och Music of the night. Vi sjöng på Come in and stay a while och vi slet hår och stämband över Double trouble, Ameno och Lacrimosa.

Vi spånade på dekorationer för konsertlokalen och hur talmanuset för presentation under konserten skulle se ut. Pianisten Olga Tomilina hade möjlighet att ta den tunga rollen att kompa allt vi ville sjunga. Alexander, vår dirigent, fixade med ett keyboard och högtalare för att få lite mer kusliga toner till vissa av sångerna, speciellt de ur filmerna om Harry Potter.

Övningsdag för kören inför Halloween
Alexander Klimentov Löfstrand

Den 17:e oktober 2015 var det dags att få ihop allt till en stor, härlig Halloweenkonsert. Affischerna var klara och uppsatta över hela Järfälla, programmen låg väntande på åhörarna. Kvastparkeringen för inflygande häxors kvastar fixades och hinkar med Halloweengodis för busiga barn bjöds till publiken för att de skulle lyssna istället för att busa.halloweenpumpaKörens fantastiska kostymer till konserten förhöjde stämningen och var väldigt roliga att se. Speciellt vissa stack ut, som t ex Björn som hade en yxa i huvudet och Maud som var utklädd till en trollpacka, direkt från storskogen. Ett antal häxor och andra otyg fanns också i gänget och alla – varenda en – sjöng med vacker stämma och av hjärtans lust in Halloween!

Den monstertid nu kommer...
Järfälla Kammarkör sjunger Halloween

 

HAPPY HALLOWEEN önskar Järfälla Kammarkör!